Gyermekével van probléma?

Amennyiben gyermekével vannak nehézségei két lehetőségünk van. Az első, illetve második alkalommal az anya, vagy az apa egyedül vagy együtt jönnek el hozzám, megbeszéljük, mi a probléma, illetve megosztják velem a gyermekkel kapcsolatos egyéb információkat. Ezt követően döntjük el, hogy terápiás segítségre, vagy tanácsadásra van szükség.

Tanácsadás

Az első két alkalommal dől el, hogy a gyermeket bevonjuk-e a folyamatba. Ha igen, vele általában 2-3 találkozásra van szükség eközben a szülő a váróban foglal helyet. A gyermektől korának és személyiségének megfelelő módszerekkel (játék, rajz, tesztek) nyerhető információ. Ezeknek az információknak a birtokában, a szülővel dolgozunk tovább azon, hogy mi módon segíthet gyermekének.

Terápia

Amennyiben terápia mellett döntünk következik a pszichodiagnosztikai fázis, mely 1-3 alkalomból áll. Ezen az ülésen a gyermek egyedül van jelen, de természetesen szükség esetén a szülő is bejöhet. Különböző tesztekből, rajzokból, a gyermek játékából, megfigyeléséből térképezem fel a gyermek személyiségét és problémáit. A pszichodiagnosztikai fázist követően a szülőknek történő visszajelzés után beszéljük meg a segítségnyújtás kereteit és módját.

E bevezető szakaszt egy szóban megfogalmazott megállapodással (terápiás szerződés) zárjuk, melyben áttekintjük a páciens/szülő által elérni kívánt célokat, az alkalmazott módszert, a kezelés várható időtartamát, azaz a kezelési tervet. A terápiás munkafázis ezt követően kezdődik el, általában  heti egy alkalommal. Időtartama és módszere egyedi, személyre szabott és problémafüggő.

 A terápiás munka a probléma súlyosságától függoen 3-10 alkalomból áll. A terápia során mind a szülővel, mind a gyermekkel zajlik egy közös munka, melynek célja a kialakult probléma orvoslása.

Lehetséges nehézségek